Äggulekaka!

Hej bloggen!

Eftersom jag gjorde maränger igår så blev det ju en massa äggulor kvar. När jag var liten vispade jag alltid äggula med socker, det var ju så gott! Men det hade det blivit lite för mycket av på fyra äggulor kände jag.. 😉 så det fick bli en äggulekaka, eller guldkaka som vissa kallar det.

Den blev riktigt saftig och god, och det var faktiskt första gången jag gjorde denna, har inte hört talas om det så mycket förut! Jag sökte på recept efter kakor man kan göra av många äggulor och hittade då detta recept på underbara Fredrik Nyléns blogg. Det liknar ganska mycket sockerkaka fast det blir en godare och fylligare smak tycker jag! Gjorde också en citronglasyr över precis som Fredrik gjorde. Kakan ser inte lika tråkig ut då, och särskilt inte när jag hade lite rolig dekoration hemma med. :) Jag gräddade min kaka i en hjärtformad pajform då jag ännu inte införskaffat mig en sockerkaksform, men det blev en minst lika saftig och god kaka ändå. Därav tog jag dubbel sats av citronglasyren för att täcka hela, mängden jag skrivit nedan räcker om du gräddar kakan i en sockerkaksform!

DSC02181

Här kommer receptet på denna äggulekaka:

4 st äggulor
75 g smör, rumstempererat
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk

Citronglasyren
2 dl florsocker
1,5 msk citronsaft

Såhär gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form.

2. Vispa äggulorna och sockret tills det blir vitt och pösigt.

3. Häll sedan i smöret, mjölet, bakpulver och vaniljpulver.

4. Häll till sist i mjölken och vispa till en slät och fin smet.

5. Nu är det dags att hälla smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter (jag hade cirka 25 minuter, min hade blivit för torr vid 30).

6. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna en stund innan du ska lägga upp den.

7. Kakan ska svalna helt innan du heller på citronglasyren om du vill hälla på detta. Citronglasyren gör du genom att vispa ihop florsocker och citronsaft snabbt och enkelt, och häller den sedan över kakan. Dekorera med strössel om du har!

DSC02174

DSC02180

DSC02173

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>